Energie in de toekomst

Water in de toekomst als bron

Er zijn al heel wat auto’s die kunnen rijden op waterstof. De elektriciteit komt op stand als waterstof zich gaat mengen met zuurstof. De chemische reactie zorgt dat je waterdamp krijgt. We kennen het bij auto’s, maar je kunt ze nog niet kopen op de automarkt en ook niet vinden op de sites van merken. We kennen nog niet mobiele telefoons en laptops op waterstof. Als dit zou kunnen hoef je geen powerbank of stekker te gebruiken.

 

Water kan ook voor iets anders worden ingezet. De bekendere versie van energie van water is gebruik maken van een waterkrachtcentrale. Vooral in een gebieden waar hoogteverschil is, kan veel energie gewonnen worden. Hoogteverschil zorgt ervoor dat water snel stroomt. In Nederland is er geen hoogteverschil, hierdoor blijft de waterkrachtenergie klein. Op dit moment staan er 4 grote waterkrachtcentrales. Hoeveel er nog bijkomen, weet niemand. Tot nu toe zullen de andere duurzame energiebronnen nog de voorkeur krijgen ten opzichte van de waterkrachtenergie.


Wind in de toekomst als bron

De Nederlandse offshore-windsector ziet er op korte termijn goed uit om zowel klimaatprobleem als werkloosheidsprobleem aan te pakken voor 2020. Er liggen vooral veel gebieden met windenergie op zee, maar ook op land brengt mogelijkheden met zich mee. Samen kunnen ze, 40 procent van de doelstelling van 2020 dekken. Windenergie op zee neemt ook een hoop banen met zich. Hiervoor met windenergie op een grote schaal in Nederland realiseren, is de kostprijs te laten dalen om het voor de overheid aantrekkelijk te laten worden. De offshore-windsector heeft al kostprijsverlaging afgesproken met de overheid, waardoor de toekomst werkelijkheid kan worden.


De zon als bron van energie in de toekomst

Zonne-energie wordt steeds rendabeler. Waardoor we ongeveer 20 procent energie uit zonnepanelen halen. Misschien zijn we al op weg naar het dubbele of het driedubbele in 2030. Dit is wel een grote schatting, maar de stappen zijn groot en kunnen een groot deel aan bijdragen in duurzaamheidsdoelstellingen. Hierdoor worden de zonnepanelen duurzamer en gaan de prijs dalen van zonnepanelen de afgelopen jaren voorspelt veel goeds in de toekomst van de zonnepaneel. Kunnen we met een bedekking van zo’n 70 procent van de Nederlandse bedrijven en huizen genoeg energie opwekken voor ons land? Ook kunnen stukken zonnegrond ons helpen met de doelstelling halen die Nederland heeft gezet.

Maak jouw eigen website met JouwWeb